Mermer Yüzey İşleme Teknikleri!

Mermer doğal olarak oluşan; formu, detayları ve renkleri ile dikkat çeken bir taş olarak öne çıkar. Günümüzde dekorasyondan mobilyalara ve zemin kaplamalara kadar birçok farklı alanda kullanılan mermer taşının işlenme aşamasında birden fazla farklı teknik kullanılır.

Bu teknikler mermerin daha estetik bir görünüm kazanması için kullanılabilir. Aynı zamanda mermerin belirli koşullara karşı dayanıklı olması için de çeşitli işleme teknikleri sürece dahil edilebilir. Mermerin renginin değiştirilmesi, yüzeyinin belirli bir forma getirilmesi için üretici firmalar çeşitli mermer yüzey işleme teknikleri kullanabilir.

Mermer Yüzey İşleme Sürecinde Hangi Teknikler Kullanılır?

Mermer yüzey işleme aşamalarında birçok farklı teknik tercih edilebilir. Her bir teknik mermer yapısı üzerinde farklı etkiler oluşturabilir. Üretici firmalar farklı mermer türleri üretmek ve belirli bir estetik anlayışına hitap edebilmek için çeşitli teknikler kullanabilir. Bu tekniklere cilalama, çekiçleme, kumlama, zımparalama ya da alevle yüzey işleme örnek olarak verilebilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bazı mermer yüzey işleme teknikleri şunlardır:

  • Kumlama: Bir diğer adı Sandblasting olan kumlama işlemi mermer yüzeyinin desenli bir görünüm elde etmesi sağlanabilir. Nispeten daha dokulu bir görünüm için firmalar kumlama yöntemini kullanarak kum taneciklerini yüksek basınçla mermer yüzeyine püskürtür.
  • Cilalama: Mermerin parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmasını sağlar. Cilalama aşamasında farklı çözeltiler, kimyasal ya da doğal sıvılar kullanılabilir.
  • Zımparalama: Elektronik zımparalar ile mermer yüzeyindeki dokulu bölümler yok edilir. Böylece mermer pürüzsüz ve düz bir yüzeye sahip olur. Çoğunlukla mermer taşları zımparalanır ve sonrasında cilalanarak satışa hazırlanır.
  • Fırçalama: Bu işleme tekniğinde mermer yüzeyine uygun bir şekilde özel olarak üretilmiş fırçalar ile mermer yüzeyi fırçalanır. Fırçalama sonrası mermer yüzeyi pürüzsüz ve mat bir form kazanır. Fırçalama ile aynı zamanda mermerin doğal dokusu da ortaya çıkarılır.
  • Alevleme: Bu teknikte keskin bir sıcaklık kazanan alev ile mermer yüzeyi bir araya getirilir. Alevle temas eden mermer taşının doku ve yapısı daha sağlam bir forma ulaşır. Alevleme sayesinde mermerler daha dayanıklı olabilir.
  • Çekiçleme: Bu işlemde de mermer yüzeyine farklı basınçlar uygulanarak dokulu, pürüzlü bir görünüm elde edilmesi sağlanır.

Mermer taşları birçok farklı alanda kullanılan, estetik ve büyüleyici doğal taşlar olarak öne çıkar. Bu nedenle mermer taşlarının birçok farklı çeşidi üretilir. Üretici firmalar geniş çaplı ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla farklı yüzey işleme tekniklerinden yararlanır. Bu doğrultuda kimi yüzey işleme teknikleri parlak ve pürüzsüz bir yüzey oluştururken kimileri mat ve dokulu bir yüzey ortaya çıkarır.

Hangi Yüzey İşleme Teknikleri Hangi Alanlarda Kullanılmalı?

Hangi mermer çeşidi tercih edilmeli konusunda soru işaretlerine sahip olabilirsiniz. Zira farklı yüzey işleme tekniklerinden geçirilmiş mermerlerin dokusu farklı olabilir. Mutfak tezgahları için zımparalanmış, fırçalanmış ve cilalanmış mermerleri tercih edebilirsiniz. Zemin kaplamaları için de bu çeşitleri satın alabilirsiniz. DH Marble ile banyolarda, mutfaklarda kullanabileceğiniz farklı mermer çeşitlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir