Traverten eşsiz özellikleri ile öne çıkan bir doğal taştır. Birçok farklı alanda kullanılan traverten taşlarının kullanım alanları merak edilir. Farklı özellikleri sayesinde birçok alanda kullanıma müsait olan traverten taşları yaşam ve çalışma alanlarında tercih edilebilir. Aynı zamanda peyzaj ve mimari detaylarda da sıklıkla kullanılan traverten taşlarının farklı çeşitleri farklı alanlarda kullanılabilir.
Traverten taşlarının en çok tercih edilen kullanım alanlarının başında zemin kaplamaları gelir. Yaşam ve çalışma alanlarında zeminler standart parkeler yerine traverten ile kaplanabilir ve böylece eşsiz bir atmosfer oluşturulabilir. Traverten taşlarının bir diğer kullanım alanı duvar kaplamalarıdır. Tıpkı zemin kaplamalarında olduğu gibi duvarlarda da traverten mermer taşları tercih edilebilir. Oluşumu uzun süreler boyunca devam eden traverten taşlarının doğal yapısı büyüleyici bir görünüme sahip olmalarını sağlar. Duvarlarınızı traverten ile kaplayarak yaşam alanlarınızı, çalışma ortamlarınızı iyileştirebilirsiniz.
Traverten Nasıl Oluşur?
Traverten en temel anlatımı ile doğal bir kireçtaşı türüdür. Bu kireçtaşı çeşidinin oluşması uzun süreler boyunca devam eder. Traverten taşının karakteristik özelliklerinin neredeyse tamamı oluşum aşamalarının uzunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Bu doğal taşın oluşumu sıcak su kaynaklarında başlar. Traverten taşının oluşumu şu aşamalarla ilerler:
- İlk etapta su ve kireçtaşının temas etmesi gerekir. Bu su sıcak su kaynakları ya da karasal su kaynakları olabilir.
- Suyun içerisinde yer alan mineraller kireçtaşı ile temas eder. Sonrasında sular yükselir ve soğur. Bu yükselme volkanik kuvvetlerden kaynaklanabilir.
- Suların yükselmesi ve soğuması ile beraber mineraller çökmeye başlar.
- Çöken mineraller arasında yer alan kalsiyum karbonat, diğer birtakım mineraller ile bir araya gelerek tabakalar oluşturmaya başlar.
- Sonrasında sular buharlaşır ve mineral tabakaları kristalleşmeye başlar. Zamanla kristaller büyür ve traverten kütleleri meydana gelir.
Kristalleşme sürecinde traverten kütleleri katılaşmaya devam eder. Bu aşama traverten taşının dayanıklılığını direkt olarak etkiler. Bu şekilde oluşan traverten taşının damarları, lekeleri ve desenleri, aynı zamanda dokusu gibi karakteristik özellikleri oluşum aşamalarında yaşanan kimyasal ve fiziksel değişimlere bağlıdır.
Travertenin Özellikleri
Traverten taşlarının birçok farklı özelliği bulunur. Bu özellikleri oluşum aşamalarında belirlenir. Bu doğal taşların birçok alanda kullanılabilmesini sağlayan bazı özellikleri şunlardır:
- Bu taş orta derecede dayanıklı bir doğal taş olarak öne çıkar. Fakat sonradan uygulanan yüzey işleme teknikleri ile travertenin özellikleri ve dayanıklılığı artırılabilir.
- Traverten diğer doğal taşlar ile kıyaslandığında nispeten daha kolay bir şekilde işlenebilir ve esnetilebilir. Bu sayede farklı amaçlarla iç ve dış mekanlarda tercih edilebilir.
- Genel olarak bej, beyaz, krem rengi, sarı ve kahverengi gibi renklere sahiptir. Aynı zamanda sonradan yapılacak işlemler ile renkleri değiştirilebilir. Traverten taşlarının dokusu, göz alıcı damarları ve diğer detayları oluşum aşamalarında ortaya çıkar.